5 lucruri despre ferestre si ferestre termopan pe care nu le-ai stiut niciodata

In aceasta saptamana echipa mea de la serviciu vorbea despre ferestre, ca și cum am face cele mai multe ferestre din lume, cand de fapt noi suntem o firma de It, dar la o clipa de atentie mi-am dat seama ca stiu foarte putine lucruri cu privire la ferestre si geamuri, drept pentru care m-am gandit sa impartasesc cu tine cele mai interesante lucruri despre ferestre pe care le-am gasit.

Inventia de sticla

interior-820Cele mai vechi Artefacte de sticla cunoscute sunt egiptene si dateaza din 1350  i.Hr. . Cele mai vechi obiecte din sticla cunoscute au fost margelele, se crede ca au fost create accidental si a ramas un material de lux timp de sute de ani. Dar romanii au fost cei care au produs primul obiect de sticla transparenta, deoarece le permitea sa admire culoarea vinului lor.

Este posibil sa fi auzit de multe ori spunandu-se ca sticla este un lichid care s-a racit, dar nu a fost inca cristalizat. Ei sugereaza ca, in loc, curge incredibil încet. Ei bine, cu toate acestea, acest mic fragment de cunostinte IT nu e nimic altceva decat un mit. Sticla este, desigur, solid, mai precis un solid amorf.

Romanii au folosit prima data sticla pentru ferestre

Credeti sau nu ferestrele noastre dragi nu au fost folosite de atat de mult. De fapt, inainte de zilele cu ferestre termopan, totul  a inceput  ca simple gauri in perete. Nu tocmai mare, pentru a pastra temperatura rece afara. La scurt timp dupa, oamenii au inceput sa acopere aceste gauri cu obloane; singura problema fiind ca, intr-o zi rece de iarna era inchis oblonul ai fi ramas in intuneric. S-ar putea sa fii surprins sa auzi ca, printre alte soluții creative am folosit hartie, si marmura taiata in felii subtiri.

Dupa utilizarea de sticla pentru productia de nave, in timpul primul secol , romanii au introdus tehnice de suflare de sticla si dominatia ochelarilor incolor. Pana la sfarsitul acestui secol de fabricatie pe scara larga a dus la crearea unui material de sticlă de obicei disponibile in lumea romana.

Cu toate acestea nu au existat geamuri in Anglia pana in secolul al 17-lea, atunci cand sticla devenit mai accesibila si au inceput sa apara la o scara universala.

Ferestre duble

In mod surprinzator exista unele dovezi ca putine case in Scotia au avut ferestre cu geam termopan inca din 1870. Desi versiunea lor a unei a doua foi de sticla asezata la ferestrele existente nu este chiar ceea ce am vedea astăzi.

Versiunea moderna de geam termopan cu 2 straturi de sticla lipite impreuna intr-un singur cadru a fost inventat de CD Haven in 1930. Un astfel de concept a fost considerabil mai scump de produs in anii 1930 si nu a fost pana in 1941 vreun producator a fost dispus sa investeasca in idee. Cu toate acestea, din cauza naturii acestei ere ca SUA s-au alaturat primului razboi mondial 2, geamul termopan nu au intrat pe piata pana in 1952.

Până la 26% din caldura se pierde prin slabe geamuri termopan

Se pare ca e destul de mult nu-i așa?

Cand inlocuiti geamul simplu vechi cu dublu asigurati-va ca ai grija la ratingurile de energie care determina eficienta produsului.

Exista sticle ce se curate singura

Da, acest lucru este un lucru real. Sticla cu auto-curatare este de fapt disponibila. Astfel incat sa puteti uita in cele din urma de curatarea ferestrelor.

Sticla auto-curatare are un strat transparent care functioneaza prin a  da jos murdaria si repartizeaza apa uniform pe toata suprafata ferestrei. Acoperirea speciala este atat fotocatalitic (reacționează cu raze UV) cat si hidrofil (iubitoare de apa). Sticla reactioneaza cu razele soarelui pentru a descompune murdaria ce se formeaza pe partea exterioara a ferestrei. Atunci cand ploua mizeria descompusa natural spala sub forma de ploaie o foaia de apa pe sticla, mai degraba decat picăturile care lasa semne de ploaie nedorite.

Citeste mai multe lucruri interesante despre ferestre chiar de la Amel International, din Ceptura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *