Cantarirea cu balanta analitica

Daca sunteti in situatia de a va achizitiona o balanta anlitica exista cateva notiuni de baza  pe care ar trebui sa le aveti in vedere si in acest mod sa va asigurati ca luati in laborator o balanta precisa si exacta.

La modul cum se desfasoara conditiile meteo in tara noastra, nu pornim un dispozitiv electronic imediat ce l-am introdus  dintr-un mediu rece intr-unul cald  deoarece nu o sa functioneze corect, nu-i asa? Balantele analitice au nevoie de timp, chiar cateva ore pentru a “se incalzi”. Tehnicienii pot sa puna in stand-by balantele analitice sau sa le inchida complet  daca este necesar sa fie mutate dintr-un loc in altul  mai ales daca este vorba de diferente mari de temperatura a mediului.

De indata ce o unitate de masura standart a fost plasata pe taler  aceasta nu ar trebui variata prea mult. Cantarirea dinamica consta in schuimbarea unitatilor de masura  insa aceasta tehnica poate sa duca la erori de afisaj.  Pentru a fi evitat un afisaj gresit, trebuie eliberat talerul apoi introdusa o alta masura standard  si apoi se poate cantari. Sunt unele modele de balante analitice  care pot sa se autocalibreze in aceasta tehnica de cantarire dinamica insa acestea sunt in special modele de generatie noua.

Odata ce ati terminat de cantarit trebuie eliminate greutatile. Nu trebuie permisa pe talerul balantei o incarcatura permanenta. In procedura de curatere corecta  a instrumentului de cantarire este inclusa  eliberarea imediata a talerului  atat de greutati cat si de eventualele substante ce s-au scurs pe parcursul cantaririi.

Calibrarea balantelor analitice este de cele mai multe ori fie interna fie externa. Cea mai preferata este cdea interna  insa pentru o corectitudine de 100% modelul balantei analitice trebuie sa fie cat mai recent iar in acest fel tehnologia folosita sa dea cele mai bune rezultate.

cantare electroniceDaca aveti bugetul limitat, balantele analitice  cu calibrare exterioara ar fi o alegere potrivita. Detin performante la fel de bune ca cele pe care le detin balantele cu calibrare interna. Modelele ce au calibrarea exterioara trebuie sa fie supuse la un test inainte de  achizitionare. Prin acest test  se poate observa marja de eroare a acestei balante.  Marja aceasta este impartita pe categorii recunoascute international  de la E1 care este cea mai precisa pana la M3 cea mare poate avea erori mai mari. Aceste teste sunt absolute necesare si se bazeaza  pe marja de eroare afisata  la fiecare cantarire.

Ideal ar fi ca testul de cantarire sa fie cat se poate de aproape de de capacitatea maxima a balantei. Daca capacitatea maxima a unei balante  este de 82 de grame  testul ar trebui sa fie efectuat  cu o greutate de 50 de grame lasand astfel loc pentru eroare.

Relativ simpla, este recalibrarea balantelor cu calibrare exterioara desi poate dura ceva timp. Nu este necesara nici o interventie interna, trebuie doar sa urmariti instructiunile ce insotesc balanta. Aceste instructiuni sunt simple   si este necesar sa fie facut doar  un test de cantarire  si sa selectati calibrarea  din  panoul  de control al balantei. Trebuie sa aveti grija la frecventa cu care recalibrate o balanta analitica,  la conditiile de depozitare  si utilizare precum si la respectarea standardelor  de cantarire.

Atentie maxima trebuie si sa acordati momentului in care alegeti si orice alt tip de dispozitiv de cantarire precum balantele electronice, cantare de precizie ori cantare electronice. Valorile cat mai apropiate de cele reale pot sa va tina afacerea la un nivel cat mai inalt.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *