Odata cu apropierea de o varsta mai inaintata, barbatii incep adevarata viata, conform oamenilor de stiinta. Dupa 50 de ani, spre exemplu, apar anii cei mai relaxanti si frumosi din viata unui barbat deoarece apare libertate iar stresul cotidian este exclus. Acestia au parte de un tratament preferential, mai ales daca aleg sa-si petreaca timpul in mijlocul copiilor sau alaturi de o femeie mai tanara. In acest fel, ei incearca sentimentul de intinerire pe zi ce trece.
Cercetatorii au realizat studii comparative intre acestia si baietii cu varste cuprinse intre 18-26 de ani. Fiind intrebati cat de multumiti, fericiti si impacati sunt, tinerii au pus pe primul loc sentimentele de frica, ingrijorare si stres. Rezultatele dezvaluie ca barbatii cu o varsta mai inaintata se bucura mai mult de viata si ca tind sa se focuseze mai mult pe sentimente pozitive precum libertatea, linistea si alte bucurii marunte.
Odata cu pensionarea, spre exemplu, barbatii iau parte la diverse activitati distractive pentru a-si pastra corpul puternic, mintea clasa si sufletul bucuros. Acestia petrec mai mult timp liber cu familia, se joaca alaturi de prieteni sah, table, carti si alte jocuri de inteligenta si logica, rezultand o stare generala de sanatate mintala si corporala buna.
Indiferent de abilitatile existente sau pe care pot sa le dobandeasca si sa le perfectioneze la aceasta varsta, barbatii isi petrec timpul jucand bingo, sah, table sau domino; unii prefera sa danseze, sa compuna puzzle-uri, sa lectureze carti bune, sa picteze, sau sa petreaca timp liber cu familia si cu prietenii. Prin aceste activitati se simt activi si isi reimprospateaza fortele mintale si fizice.
Implicarea barbatilor in diferite activitati placute si preferate este o metoda de a se simti activi si vesel, pentru ca nu exista varsta pentru ca oamenii sa se simta fericiti.
Activitatile care ne recreeaza sunt importante pentru o sanatate psihica si fizica mai buna. Odata cu inaintarea in varsta, rolul acestora este mult mai important, deoarece, dupa ce ies la pensie, unele persoane se plafoneaza si se simt lipsiti de viata.
Efectele benefice ale activitatilor distractive ajuta la mentinerea unui stil de viata sanatos si activ, la intarirea imunitatii si stimularea creierului. Barbatii de 50 de ani, spre exemplu, opteaza pentru recreere, in acest mod excluzand predispunerea la depresie cauzata de singuratate sau de sentimente de neputinta.
Unii dintre acestia aleg sa faca sport, atat cat le permite sanatatea. In acest fel, organismal este mai rezistent in fata bolilor. Serile de socializare si jocurile de societate le permite mentinerea legaturii si relationarea cu alte persoane. Stimularea creierului se realizeaza prin practicarea jocurilor de societate ca si integramele, domino, remi, sah, carti de joc. Plimbarile in aer liber sau excursiile in zonele linistite au rolul de a-I tine de departe de monotonie, facandu-I sa exploreze si sa se bucure de mediul inconjurator. Serile de lectura, teatru, muzica sau dans ii ajuta, de asemenea, sa se simta inca active din punct de vedere fizic si mental, stimuland creierul.
Prin aceste activitati, barbatii sunt feriti de boli cauzate de sentimente de inferioritate sau de singuratate precum depresia, disfunctii erectile, boli respiratorii sau cardiace.
Activitatea fizica stimuleaza cresterea fluxului sangvin, ceea ce ii tine departe de boli cardio-vasculare, ateroscleroza, afectiuni ale oaselor si muschilor, impotenta, osteoporoza, si alte boli care au ca si principale cauze scaderea tonusului muscular.