Transpiratia este un proces indispensabil corpului nostru, deoarece ne mentine temperatura constanta si asigura o functionare optima a tuturor organelor. In momentul in care cantitatea de secretie a glandelor sudoripare creste din ce in ce mai mult, atunci trebuie sa luam cateva masuri in acest sens.
Transpiratia este cunoscuta in termeni medicali si sub denumirea de hiperhidroza, aceasta poate avea mai multe localizari, cum ar fi la nivelul fetei, palmelor, dar si in zona axilei. Simptomele afectiunii pot atrage cu sine si o lipsa de incredere in propria persoana, lucru ce afecteaza relatiile personale si chiar viata pacientului.
In prezent, exista mai multe solutii prin care putem sa diminuam efectele acestei patologii. O metoda foarte cunoscuta la nivel mondial este reprezentata de folosirea antiperspirantelor. Antiperspirantele contin substante ce inchid porii din piele si astfel limiteaza secretia glandelor sudoripare, deci are loc o blocare a procesului de transpiratie.
Transpiratia poate sa apara si din cauza stresului, asadar ar trebui sa ne relaxam mai mult si sa incercam sa ne calmam atunci cand avem parte de un moment solicitant. Ideal ar fi sa luam parte la cateva sedinte de psihoterapie, in cadrul carora vom invata cum sa gestionam cat mai bine perioadele stresante din viata noastra si sa ne controlam emotiile.
Printre solutiile pentru tratarea transpiratiei abundente se numara si evitarea consumului de bauturi foarte calde sau foarte reci. Spre exemplu, pe canicula, cand temperaturile depasesc 35 de grade, niciodata nu vom bea un suc rece, deoarece nu vom face decat sa provocam schimbari majore de temperatura in organism. Transpiratia este un proces termoreglator, deci va aparea ori de cate ori apar oscilatii de temperatura in corp.
Acelasi lucru este valabil si iarna, ceea ce inseamna ca daca ne confruntam cu hiperhidroza, cel mai bine ar fi sa limitam consumul de lichide calde, cum ar fi o ciocolata calda fierbinte.
In momentul in care observam ca toate aceste metode dau gres, este momentul sa apelam la ajutor de specialitate. In primul rand, trebuie sa se afle cu exactitate care este cauza transpiratiei excesive, pentru ca apoi sa se stabileasca o cale de tratament.
O solutie pentru tratarea transpiratiei abundente este reprezentata de tratamentul pe baza de botox. Injectiile cu botox au rolul de a bloca activitatea glandelor sudoripare o perioada minima de 6 luni, deci vom scapa de secretia nedorita.
Conform statisticilor, aproximativ 97% din persoane incep cu solutii simple de combatere a hiperhidrozei, insa in final ajung sa apeleze la anumite interventii, cum ar fi cea cu botox, deoarece rezultatele sunt mult mai favorabile.
Terapiile alternative sunt bune, insa efectul obtinut este limitat si simptomele patologiei raman destul de evidente.
In concluzie, exista mai multe solutii ce pot fi folosite la combaterea transpiratiei abundente, insa cel mai indicat este sa facem un control amanuntit, dupa care, impreuna cu doctorul, vom vedea care sunt cele mai eficiente masuri pe care sa le adoptam, pentru a limita cantitatea de secretie a glandelor sudoripare, iar in acest fel sa amelioram hiperhidroza, reusind sa avem o viata normala.