Este duminica dupa-masa si ai pofta de ceva dulce, dar nu ai cumpara de la magazin? Astepti musafiri sau vrei sa iti surprinzi prietenul/prietena cu ceva gatit de tine, dar la care sa nu depui prea mult efort?
Ei bine, nu conteaza neaparat daca e duminica dupa-masa sau o zi ploioasa si obositoare de luni; nu conteaza ca ai invitat cateva prietene pe la tine sau ti-e doar tie pofta; prajitura cu mere se preteaza oricarei ocazii.
Cel mai important este insa, dupa cum ii spune si numele, sa ai cateva mere prin casa si alte cateva ingrediente de baza.
Ingredientele necesare
prepararii prajiturii cu mere
Pentru inceput vom avea nevoie de 250 grame de unt distribuite in doua parti:
una de 200 grame, iar cealalta de 50 grame. Vor mai trebui: doua oua, 450 grame
de faina alba, un pliculet de praf de copt, un praf de sare, opt linguri de
zahar (aici puteti pune dupa preferinte), sase linguri de lapte, 1,8 kg de
mere, o lingura de miere si scortisoara (sau, dupa preferinte: extract de
vanilie, anason, zahar pudra).
Dupa ce va asigurati ca aveti tot ce va trebuie, putem trece la pasul urmator.
Modul de preparare
Va fi nevoie de un vas in care trebuie topit untul (200 grame) si lasat sa se raceasca
putin. Ulterior, punem laptele si ouale usor batute. Apoi, intr-un bol separat,
adaugam faina amestecata cu trei lingurite de zahar, praful de copt si praful
de sare.
Pasul urmator este sa adaugam untul topit cu laptele si ouale peste bolul cu faina, omogenizand compozitia. Cand nu se mai poate amesteca cu lingura, trecem la framantat aluatul cateva minute. Dupa aceea, il impartim in patru bile egale, il acoperim si il lasam la frigider o ora, timp in care ne apucam de umplutura.
La aceasta incepem prin a spala bine merele si a le curata de coaja. Dupa aceea le dam pe razatoare sau le taiem cuburi, in functie de preferinte. Apoi, separat intr-un vas, incepem procesul de caramelizare al zaharului peste care punem untul (cel de 50 grame) si merele rase.
Amestecam timp de cinci minute, dupa care oprim focul si adaugam scortisoara, mierea, extractul de vanilie si anasonul.
Apoi vine timpul sa scoatem aluatul de la rece. Punem faina pe masa, luam una dintre bilele de aluat si o intindem cu sucitorul in forma dreptunghiulara (sau in forma pe care vrem sa o aiba prajitura). Dupa aceea o punem la copt timp de 8-10 minute, pe dosul unei tavi unse cu unt.
Repetam acelasi procedeu si la celelalte bile de aluat.
Dupa aceea, impartim umplutura in trei parti egale. Luam un platou pe care asezam pe rand o foaie de aluat, o treime din umplutura si tot asa pana cand terminam.
O decoram dupa preferintele noastre si o lasam la temperatura camerei inainte de servire.
Prin urmare, prajtura cu mere chiar este o optiune de luat in calcul atunci cand ramanem in pana de idei si este cu siguranta un desert cu care nu avem cum sa dam gres.
Pofta buna!