Principalele tipuri de rafturi pentru depozit

Pentru depozitarea marfurilor exista mai multe tipuri de rafturi, unele dintre cele mai utilizate si mai eficiente fiind rafturile pentru paleti. Acestia ofera o folosire optima a spatiului prin faptul ca pot atinge inaltimi de pana la 20m, spatiile intre traverse pot fi modificate pentru acomodarea paletilor de dimensiuni variabile, de asemia rezistenta pe fiecare nivel este foarte mare.

rafturi depozitExista mai multe feluri de rafturi de depozit pentru paleti.

Rafturi pentru paleti in sistem drive-in si drive-through

Acestea permit utilizarea cea mai eficienta a spatiului, fiind folosite pentru a stoca un numar foarte mare de paleti din acelasi tip de produse pe acelasi rand, crescand astfel eficienta costurilor printr-o depozitare compacta.

Diferenta dintre cele doua tipuri consta in faptul ca la sistemul drive-in, operatorul actioneaza dintr-o singura latura, iar la sistemul drive-through, din ambele laturi.

Sistemul gravitational

Este pretabil cel mai bine la depozitarea marfurilor cu miscare rapida, oferind un acces facil si rapid,  folosind asemenea sistemului precedent spatiul la maxim.  Sistemul foloseste masa paletilor si inclinatia sinelor rulante, rolele fiind amplasate intre traverse, paletii alunecand pe acestea la o viteza controlata. Acesta este de asemenea un sistem de tipul primul intrat primul iesit, urmatorul palet luandu-i locul.

Sistemul de rafturi de depozit conventional, sau clasic, este des utilizat pentru stocarea unei game largi de produse, folosind motostivuitoarele, transpaleti, avand culoare largi de acces.

Ofera flexibilitate prin alegerea distantei potrivite intre paleti, de asemenea pot fi montate polite din PAL sau metalice, precum si gratare metalice. Acest sistem este cel mai flexibil si mai facil, permitand adaptarea la orice tip de volume, greutati sau dimensiuni, precum si relocarea acestuia atunci cand este necesar. Accesul se poate face direct la fiecare palet.

Sistemul de rafturi mezanin este folosit atunci cand se doreste utilizarea la maximum a spatiului vertical al cladirii, fiind usor de asamblat si demontabil pentru o relocare usoara adaptata tipurilor de produse si a cailor de acces si zonelor folosite.

Pentru produsele cu lungimi mari sau variabile este folosit sistemul cantilever, sau in consola, acesta fiind folosit pentru stocarea manuala sau cu utilaje specializate a produselor gen tevi, traverse, placi de lungimi mari, lungimea rafturilor putand fi aleasa in functie de greutatea marfii.

Platformele de otel permit folosirea optima a spatiului, accesul la ele facandu-se pe scari, protectia fiind asigurata de balustrade.

Pentru depozitarea cablurilor exista rafturi cu tamburi. Pentru produsele usoare depozitarea se poate face pe rafturi cu polite.

Este imperioasa folosirea unor accesorii pentru siguranta potrivite, cum ar fi protectii contra lovirii cu motostivuitorul, protectii la stalp, de colt si laterale, elemente stop-palet, etc. Pentru zonele de colectare a marfurilor si de pregatire a comenzilor sunt utilizate rafturile pentru colectare si mesele de lucru. De asemenea este bine sa fie luate in considerare serviciile de inspectie si de intretinere a rafturilor pentru a asigura starea tehnica necesara conform normelor in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *