Informatii despre chirurgia meniscului

In cazul in care leziunea meniscului este destul de puternica iar simptomele nu dispar nici macar dupa tratamentul non-chirurgical, este absolut necesara interventia chirurgicala pentru a putea fi vindecata ruptura de menisc.

Aceasta este una dintre cele mai intalnite intervenii chirurgicale artroscopice. Avand in vedere faptul ca menisculul are o importanta majora in functionalitatea genunchiului, acesta trebuie neaparat sa fie salvat prin sutura, ori de cate ori este necesar. Cu cat aceasta ruptura de menisc este in stadiu incipient, cu atat mai mult sansele de vindecare sunt mai mari.

Mai mult de atat, un rol foarte important in vindecarea meniscului o are zona in care ruptura se produce. Astfel, rupturile care sunt in periferia meniscului (zona rosie, vascularizata) au sanse mult mai mari de vindecare decat cele din zona nevascularizata (zona alba) sau cele radiale.

Riscul ca meniscul sa nu se vindece nici dupa sutura ajunge chiar pana la 20% in studiile facute. Cu toate acestea, avantajul pe care il aduce in pastrarea pe termen lung a meniscului face ca sutura sa fie alegerea cea mai potrivita atunci cand vine vorba despre o ruptura de menisc. Daca suferi de o ruptura de menisc, discuta cat de repede poti cu medicul specialist si cere mai multe detalii cu privire la chirurgia meniscului.

Menisectomie – Poate fi partiala (prin indepartarea portiunii rupte), subtotala sau totala (indepartarea totala a meniscului). In cazul in care unul dintre ligamente va fi afectat, este necesara tratarea ligamentului, pentru a fi prevenita o eventuala aparitie a artrozei.

Daca va fi nevoie de o operatie chirurgicala pentru repararea meniscului, perioada de recuperare este in jur de 3 luni. In cazul exciziei portiunii de menisc, perioada de recuperare se reduce la patru saptamani dar totul depinde de mai multi factori, desigur.

In cazul in care apar leziuni de cartilaj, portiunea de menisc lipsa poate fi inlocuita cu implantul de menisc artificial. Totusi, atunci cand are loc o meniscectomie totala sau subtotala, cartilajul se va uza in timp. In situatia aceasta, meniscul poate sa fie inlocuit printr-un translant de menisc dintr-o banca de tesuturi. Chirurgia meniscului reprezinta o situatie cat se poate de serioasa, tocmai de aceea trebuie sa fie tratata ca atare, pentru a nu aparea complicatii.

Dupa efectuarea operatiei de ruptura de menisc, un kinetoterapeut sau medicul ortopet iti poate recomanda sa efectuezi un anumit set de exercitii pentru recuperare. Aceste exercitii trebuie sa fie facute intr-un mod regulat pentru redarea mobilitatii genunchiului si apoi pentru tonifierea musculara. In functie de recomandarile facute de medicul ortoped, aceste exercitii pot fi efectuate la un centru specializat de recuperare sau chiar acasa. Perioada de vindecare si de recuperare difera in functie de tipul de operatie si de tipul leziunii.

Reintoarcerea la sport dupa operatii se va face in functie de tipul interveniei chirurgicale dar si de timpul pe care pacientul il va acorda recuperarii. Exista un anumit tip de teste pe care pacientii trebuie sa le treaca pentru intoarcerea la sport in deplina siguranta! Sanatatea ta este cea mai importanta, tocmai de aceea trebuie sa acorzi o atentie deosebita recuperarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *