Noțiuni introductive despre candele

Când rostim cuvântul candelă parcă imediat ne ducem cu gândul la ceva ce ține de biserică. Aceasă mică lampă cu ulei servea în trecut la iluminat. Acest element, candela, este cel care ne luminează colțul de rugăciune din casa noastră. Chipul ne este iluminat de candelă când ajungem la icoane în fața unui sfânt, este un obiect care mângâie și luminează parcă sufletul. Candelele fac parte din cultul liturgic ortodox  și contribuie la îmbogățiea etosului creștinesc. Aceste candele trebuie să aducă mereu aminte creștinului  că trebuie să privegheze neîncetat.

Candela este de fapt un vas cu ulei pe suprafața căruia un fir de bumbac este susținut de o plută micuță. Acest fir este aprins iar flacăra luminează lin și veghează rugăciunea. Candela se poate stinge în cazul în care uleiul este pe terminate din candelă. Pentru acest motiv trebuie avut grijă ca uleiul să se verifice și să se completeze periodic.

Din dragoste și evlavie pentru Dumnezeu și pentru cele sfinte creștinii vor să  Îi inchine cele mai bune lucruri. După posibilitatea fiecăruia în candelă se pune ulei de bună calitate. Trebuie avut grijă ca bumbacul să fie natural astfel încât  flacăra să ardă lin fără a scoate fum. Vasul deasemeni trebuie să fie curat pentru că obiectele religioase merită o mare grijă.

Această practică a aprinderii candelelor este foarte des întâlnită în lumea Ortodoxă.

Candelele care au suport pot fi cu ușurință atârnate însă cele fără suport pot fi așezate pe o măsuță. În biserică candela este așezată în fața icoanelor mari în special cele de pe catapeteasmă. Pe Sfânta Masă candela arde neîncetat.

candelaCasa fiecărui creștin trebuie să dețină câte un mic colț de rugăciune unde pe lângă cărți sfinte, icoane și lumănări trebuie să existe și candela. Această candelă ne ajută în primul rând la limpezirea minții și odihna gândurilor. Candela nu trebuie niciodată spalată ci curățată cu multă grijă. Uleiul care ajunge să fie învechit în ea nu se aruncă la gunoi pentru că s-a demonstrat de multe ori că acesta poate să facă minuni având puteri tămăduitoare și ajutând diverse neputințe.

Candelele aprinse ne pot ajuta să ne aducem aminte de faptele noastre cele rele mustrându-ne pentru acestea.

Prin candele se consideră că oferim un semn de recunoștintă lui Dumnezeu pentru cât S-a jertfit pentru noi. Orice urmă de frică și orice gânduri rele pot fi îndepărtate prin aprinderea candelei.

În fiecare casă a unui bun creștin trebuie să existe cel puțin o candelă cu ulei și fitil. O adevărată candelă deține aceste componente. Nu este deloc potrivit ca locul acestora să fie luat de leduri, beculețe. Un creștin aprinde candela când dorește să se întâlnească cu Dumnezeu. Această manifestare este un semn al  nădejdii pe care ne-o punem în Dumnezeu. Este bine să țineți mereu candela aprinsă însă dacă acest lucru nu este posibil este bine să o aprindeți seara sau ori de câte vă rugați.

Candelele au început să fie din ce în ce mai variate. De la candela simplă din sticlă cu uei și fitil s-a ajuns să se fabrice și candele din plastic necesare aprinderii la morminte sau candele cu beculețe fără a mai fi nevoiți să folosiți flacăra.

Dacă doriți să vedeți o gamă variată de candele și chiar să vă  achizițonați o candelă și nu știți cum să alegeți, accesați a ceastă pagină și începeți căutările!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *