Desi aspiram saptamanal covoarele din casa, este posibil ca acest obicei sa nu fie suficient pentru o intretinere corespunzatoare. Asadar, ne gandim la ce interval de timp sa ducem covorul la o spalatorie, pentru a fi curatat in profunzime. Ei bine, cu cat mai des, cu atat mai bine, deoarece se elimina praful si bacteriile acumulate. Nu trebuie sa ne facem griji ca se vor deteriora daca sunt curatate mai des, deoarece solutiile profesionale folosite nu atata fibrele covorului, ci le face catifelate si moi.
Producatorii de covoare recomanda spalarea macar o data la 6 luni, mai ales daca avem animale de companie, deoarece acestea lasa foarte mult par.
Sa nu uitam de petele dificile care pot parea imposibil de inalturat. Acestea strica tot aspectul covorului, de aceea trebuie curatate cu o solutie speciala dintr-o spalatorie de covoare din sectorul 3.
Chiar si covoarele pufoase se aplatizeaza in timp, ca urmare a acumularii de acarieni, capatand un aspect uzat si chiar un miros neplacut. La spalatorii se utilizeaza sampoane si balsamuri care revigoreaza tesatura.
Daca avem obiceiul sa ducem covoarele la curatatorie doar inainte de sarbatorile mari, este posibil sa nu mai prindem loc, deoarece este o perioada foarte aglomerata. Cel mai bine este sa apelam la serviciile unei spalatorii mai din timp.
Aflandu-ne in sezonul de iarna, spalarea covoarelor la domiciliu este imposibila, datorita temperaturilor negative care impiedica uscarea.
Materialele din care se realizeaza covoarele au importanta in procesul de curatare, deoarece au particularitati diferite.
Produsele folosite pentru curatarea covoarelor au o compozitie alcalina, ceea ce inseamna ca nu afecteaza nuantele.
Majoritatea covoarelor au dimensiuni mari si sunt greu de manevrat, insa firmele ce se ocupa de spalarea lor asigura atat preluarea, cat si returnarea la domiciliul clientilor.
Inainte de a incepe procesul de spalare propriu-zis, la o spalatorie de covoare din sectorul 3 se face o analiza amanuntita, pentru a se observa tipul de material si originea petelor.
Covoarele se clatesc din abundenta, pentru a se indeparta si ultimele impuritati ramase.
Exista 4 indicii care ne anunta ca este timpul sa ducem covorul la spalat, acestea fiind: pierderea culorii initiale, ridicarea prafului ori de cate ori trecem prin camera, formarea unor cercuri in jurul picioarelor scaunelor si meselor, precum si aparitia petelor.
Atunci cand observam o pata, avem tendinta sa punem detergent si sa insistam asupra ei, insa nu este corect, deoarece se va impregna si mai mult in fibrele covorului. Cel mai bine este sa lasam personalul specializat sa se ocupe de eliminarea murdariei.
Desi fiecare dintre noi ne dorim o casa cat mai curata, nu suntem tocmai incantati cand vine vorba de spalarea covoarelor acasa, deoarece este o activitate solicitanta si obositoare. Cel mai indicat este sa lasam covoarele pe mana profesionistilor.
Concluzionand, curatarea periodica a covoarelor, indiferent de tipul de material din care sunt fabricate, este metoda cea mai sigura de a le pastra intr-o stare impecabila cat mai mult timp. Un mediu curat este important pentru sanatatea intregii familii, deci este un aspect ce nu trebuie neglijat.