Ce functie indeplineste un aspersor de gradina?

Persoanele ce locuiesc la casa stiu cat este de frumos sa petreci timp liber in gradina si sa te bucuri de frumusetile naturii, mai ales in sezonul cald.

Fie ca alegem sa infrumusetam gradina doar cu flori sau optam si pentru cultivarea diferitelor specii de legume, observam cat de important este apa, pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a acestora.

In ultimii ani, efectul de sera a devenit din ce in ce mai pronuntat, iar cantitatea de precipitatii a devenit din ce in ce mai redusa.

Sistemele de irigare au devenit de nelipsit, din orice gospodarie, asta datorita modalitatii foarte simple de a uda o suprafata.

Sa udam fiecare planta in parte, manual, cu furtunul, este o practica ce necesita timp si un efort suplimentar.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, au aparut dispozitive ce faciliteaza irigarea corespunzatoare a vegetatiei, intr-un mod automatizat.

Aspersorul de gradina a devenit din ce in ce mai apreciat in randul persoanelor pasionate de gradinarit, iar acest accesoriu se aplica unui sistem de irigatii, avand functia de a dispersa uniform apa pe o arie dorita.

Practic, apa va ajunge la fiecare planta in parte, fara a mai fi nevoie sa acordam noi atentie acestui demers.

Sa nu uitam ca aspersoarele au functii de programare, deci vom putea sa selectam in mod direct intervalul de timp la care sa inceapa sa actioneze. Stim deja ca se evita udarea plantelor in timpul amiezii, cand temperaturile sunt ridicate, deoarece pot sa afecteze dezvoltarea armonioasa a acestora.

Ideal ar fi ca irigarea sa aiba loc seara, deci vom seta ora la care aspersorul sa porneasca si cate minute sa functioneze, iar noi ne vom ocupa de alte activitati.

In momentul in care ne decidem sa achizitionam un astfel de produs, este bine sa tinem cont de cateva aspecte importante.

In primul rand, trebuie sa stim cati metri are gradina noastra si ce arie trebuie sa acopere aspersorul, pentru a fi siguri ca alegem un model potrivit cerintelor noastre.

Spre exemplu, raza de actiune este un criteriu de clasificare al aspersoarelor, existand modele cu raza de actiune mica(3-4 metri), cu raza de actiune medie(7-10 metri), dar si modele pentru suprafete extinse, de peste 25 de metri.

Si unghiul de stropire joaca un rol esential, iar apa poate sa fie distribuita fie la 360 de grade, in cerc, fie semi-cerc(180 de grade) sau sub forma de triunghi(90 de grade).

In acest mod, nu vom irosi cantitati mari de apa acolo unde nu este necesar, ci ne vom focaliza strict pe zonele unde este prioritara irigarea.

Presiunea apei este un alt aspect important, ceea ce inseamna ca aspersorul de gradina ar trebui sa functioneze la o presiune de aproximativ 2-4 bari, pentru a reusi sa disperseze apa cat mai eficient.

Asadar, gradina reprezinta un adevarat colt de rai, infrumusetata de iarba verde, devenind astfel locul nostru preferat de relaxare, pe timpul verii. Cum ploile au devenit din ce in ce mai neinsemnate cantitativ, observam necesitatea unui sistem de irigatie care sa functioneze optim si sa ofere plantelor necesarul zilnic de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *