Declararea de veniturile freelancer se declara pentru fiecare tara sursa si pentru fiecare categorie de venit realizat. Aceasta inseamna ca ar trebui sa depuneti atat cate o declaratie pentru fiecare categorie de venit realizat cat si pentru fiecare sursa de venit in parte. Avand in vedere natura prestatiei serviciilor si modalitatea incasarilor pe platforma, anume ca toate veniturile sunt incasate in aceeasi moneda, USD personal nu consider ca nu este necesar sa se declare veniturile pentru fiecare tara sursa.
Statul in care s-a realizat venitul – ori completati pentru fiecare locatie de unde ati incasat bani, ori adunati toate veniturile si le declarati pe locatia de unde ati incasat cei mai multi bani. Categoria de venit – pentru freelanceri categoria de venit este alte venituri. Data inceperii activitatii – se completeaza doar daca ati inceput activitatea in anul pentru care depuneti declaratia; cu alte cuvinte daca este primul an in care depuneti declaratia pentru acest venit, completati cu data la care ati realizat primul venit.
Ce se intampla dupa ce depunem declaratia?
In urma depunerii declaratiei 201 vi se va emite o decizie de impunere in care va fi inscris impozitul pe venit de plata, care va fi scadent in 60 de zile de la data primirii deciziei acasa prin posta sau ridicarea ei de la sediul ANAF. Este recomandat sa intrebati la ANAF de emiterea acestor decizii, daca doriti sa intrati in posesia acesteia.
Sanctiuni pentru nedepunerea in timp a declaratiei
Pentru nedepunerea in termen a declaratiei amenda este intre 50 ron si 500 ron – cf. art. 219 alin (3) din OG 92/2003. Sanctiuni pentru nedeclararea de venitului freelancer.
Nedeclararea venitului total sau partial se numeste evaziune fiscala si este pedepsita cu 2 pana la 8 ani de inchisoare. Definitia evaziunii fiscale: Este considerata evaziune fiscala „actiunea persoanelor fizice si juridice, denumite contribuabili, pentru sustragerea de la impunere, in intregime sau in parte, prin orice mijloace, in scopul diminuarii obligatiilor de plata reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume” datorate diferitelor bugete si fonduri scornite de catre autoritatile fiscale.
Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru omiterea evidentierii in actele contabile, in totalitate sau in parte, a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni sau cheltuieli inexistene, precum si utilizarea de evidente contabile duble. Tot evaziune fiscala este considerata si exercitarea de activitati neautorizate, in scopul obtinerii declararii de venituri freelancer. Referitor la secretul bancar: „la solicitarea scrisa a organelor de control financiar ale statului, bancile si celelalte institutii financiare sunt obligate (…) sa asigure accesul la informatiile privind operatiunile efectuate prin conturile deschise la aceste unitati”.
Alte obligatii de plata
In cazul in care nu aveti alt venit declarat, respectiv nu sunteti angajat cu carte de munca sau nu aveti alt venit principal, acest venit va fi considerat venitul principal iar in acest caz aveti si urmatoarele obligatii de plata: ANAF va va calcula din oficiu Sanatate 5,5% din venitul brut declarat dar minim 5.5% din salariu minim – calculat din oficiu pe baza declaratiei depuse de voi. Nu exista plafon superior pentru aceasta obligatie.
Unde se depune?
La domicilul fiscal al contribuabilului. Daca nu ati optat altfel, domiciliul fiscal este domiciliul inscris in cartea de identitate. Declaratia se completeaza in 2 exemplare din care unul se trimite catre ANAF si unul ramane in posesia voastra. Depunerea se poate face la ghiseu, prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire (de preferat chiar si cu borderou de insotire) sau mai nou, online daca detineti o semnatura electronica.