Principalul proces de vopsire prin pulverizare electrostatica implica conceptele de incarcare cu campuri electrice. Suntem cu totii familiarizati cu aceste fenomene pentru ca cei mai multi dintre noi vom fi vazut o folie de plastic care se fixeaza pe suprafete sau pe haine cu ajutorul energiei electrostatice. Nu vom face o analiza aprofundata a fizicii particulelor, dar in esenta tehnica electrostatica de aplicare a unei acoperiri a unei suprafate metalice implica legea atractiei dintre particule incarcate pozitiv si negativ.
Cu un aerosol, aerul comprimat forteaza vopseaua prin capatul pistolului de pulverizare care atomizeaza lichidul intr-un pulbere fina. Atomizarea sparge vopsea in picaturi mici si acest proces este, de asemenea, utilizat in pulverizarea electrostatica, dar cu o singura diferenta in ceea ce priveste metodologia. Vopseaua este pulverizata intr-un camp static care este format la capatul pistolului de pulverizare electrostatica.
Desi poate suna foarte complicat procesul este destul de simplu, si poate fi aplicat pe mai multe tipuri de suprafete.
Campul electric influenteaza, de asemenea, forta de atractie. Dupa ce campul electric a fost creat, ionii urmeaza liniile de camp fata de suprafata incarcata negativ. Forta de atractie dintre aceste particule incarcate pozitiv adera la substratul de metal de baza este egala cu valoarea taxei particulei in sine, inmultita cu intensitatea campului electric. Chiar daca sarcina electrica dat vopseaua este mic, acesta este suficient de puternic pentru a contracara efectele de aerodinamica si greutate. De fapt, forta de atractie este de pana la de 75 de ori mai mare decat forta de gravitatie singur si atunci cand particula a ajuns la metalul forta de atractie este suficient de puternica sa ramana acolo. Acest lucru este partial, deoarece substantele chimice utilizate, in general, in vopsire in camp electrostatic sunt dielectrice puternice in care odata ce particulele devin percepute, ramane o cantitate suficienta de timp pentru ca atragerea sa fie sustinuta.
Pentru ca atractia particulelor incarcate electric la suprafata este atat de puternica, vopseaua scursa este redusa. Aceasta inseamna ca exista o rata ridicata de transfer de vopsea la suprafata cu o medie la 98%. Mai mult decat atat, picaturile de vopsea sunt atrase spre suprafete in toate directiile, astfel incat toate partile din zonele tinta sunt acoperite. Unele particule schimba de fapt directia in care acestea sunt trase in sus, in jos si lateral fata de toate unghiurile de o fatada. Partea inferioara a substraturilor sunt acoperite si vopsea este renumita pentru ca ajunge in jurul valorii de partea din spate a suprafetelor in cazul in care se utilizeaza un sistem de electrostatic. Noul strat de acoperire va ajunge chiar si in crevase si acest process se numeste „curbat electrostatic” si reprezinta o tehnica ideala pentru acoperirea zonelor greu accesibile. Efectul curbat de vopsire in camp electrostatic este bine-cunoscut pentru ca aceasta tehnica permite sa fie utilizat in spatii inchise, cum ar fi birouri si magazine. Mai putina vopsea este eliberat in aer pentru ca este atat de puternica atrasa de suprafete , astfel ca noxele sunt reduse, iar mediul este mai sigur decat atunci cand sunt utilizate alte metode de vopsire.
Acesta este lectia mea de vopsire electrostatica pe care am invatat-o la vopsitoria Matei Urbanism SRL, din strada Valea Lunga, nr 30, Bucuresti. Desi pe alocuri mi s-a parut foarte complicata, rezultateul m-a ajutat sa inteleg mai bine ce se intampla in intregul proces.