Fertilizarea in vitro – ce trebuie sa stii

O problema tot mai frecventa intalnita la femeile din ziua de azi este infertilitatea. Stresul, metodele contraceptive, alimentatia nesanatoasa, dar si probleme congenitale duc la probleme in conceperea unui copil. Aceste probleme sunt deseori cauzele unei diminuari a stimei de sine a femeii in cauza, probleme in cuplu, pierderea statutului de persoana de invidiat intr-o societate in care patriarhatul inca este la putere, iar femeia este impinsa spre o ocupatie casnica.

Femeile incearca sa devina din ce in ce mai independente, sa demonstreze ca pot face ceva cu viata lor si aceasta dorinta de afirmare incepe de la varste fragede. Astfel exista persoane care la doar 18 ani pleaca de acasa in orase straine pentru a-si continua studiile si a face ceva cu viata lor pe propriile forte. Conceperea unui copil, chiar si cand au o relatie stabila, frumoasa, fructuoasa, devine o prioritate tot mai jos in lista lor, de aceea ajung la o varsta de aproape 40 ani sau chiar dupa aceasta varsta sa isi doreasca un copil si sa nu il mai poata concepe. Ceasul biologic isi spune cuvantul si dupa numeroase vizite la medicul specialist, fertilizarea in vitro este singura procedura ce ar promite mai multe decat cea anterioara.

gravida-370x270Fertilizarea in vitro a intrat in prezent in limbajul cotidian. Nu cu foarte mult timp in urma termenul era privit drept o procedura misterioasa. Primul copil conceput cu ajutorul fertilizarii in vitro este Louise Brown care a fost nascuta in 1978. Aceasta procedura este mai simplu a inseminarii artificiale in care sperma este introdusa in uter si conceptia are loc relativ normal si natural. Cand vine vorba de infertilitate,aceasta procedura poate fi o solutie destul de practica pentru: numar mic de spermatozoizi (oligospermie), endometrioza grava, probleme cu uterul sau cu trompele.

Trebuie sa avem in vedere ca  fertilizarea in vitro in Romania nu prezinta niciodata primul pas in tratarea infertilitatii. Aceasta este destinata situatiilor in care alte metode cum sunt medicamentele pentru fertilitate nu au dat rezultate. Fata de inseminarea artificiala care este prima metoda folosita atunci cand o femeie nu poate ramane insarcinata prin metoda conventionala luand in paralel pastile de fertilitate. Aceasta consta in introducerea spermei in vagin cu ajutorul unei injectii de catre medicul obstetrician. Asa cum spune procedura, este vorba de un proces aproape natural deoarece spermatoizii se imperecheaza cu ovulul pe cale naturala, fara interventia doctorului odata ce au ajuns in vagin.

Pe de alta parte, fertilizarea in vitro este o metoda mai complexa de a concepe un copil deoarece spermatoizii si ovulul sunt uniti de catre medic in laborator, de aici si denumirea de fertilizare in vitro. Fertilizarea in vitro este mai precis o interventie chirurgicala minora cu durata 30 minute -1 ora, cu denumirea de  aspiratie foliculara, pentru a indeparta ovulele din corpul femeii. Aceasta se realizeaza cu 34-36 ore dupa ultima injectie cu hormoni si inainte de ovulatie. Acul acesta este conectat la un dispozitiv normal, care extrage toate  ovulele si lichidul din fiecare folicul,unul cate unul; si procedeul se repeta pentru fiecare ovar. Sperma si ovulul sunt fertilizati in laborator. Odata ce a fost creat un embrion, pacienta va fi inseminata cu acest embrion.

Practic, conceptia copilasului a avut loc folosind materialul genetic al parintilor, dar nu s-a facut pe cale naturala, ci in laborator, sub atenta observatie a medicilor specialisti in acest tip de fertilizare. Spre deosebire de alte metode, acest procedeu este mai laborios, cere mai mult timp si mai multa atentie ca altele.

De asemenea, nici acest procedeu nu are 100% sanse de reusita pentru ca pacienta poate pierde sarcina oricand daca nu respecta recomandarile doctorului. Fertilizarea in vitro este o modalitate destul de sofisticata si delicata.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *