Reparatii plite pe gaze – cum ma descurc in astfel de situatii?

Cand vine vorba de astfel de probleme delicate, siguranta ta si a celor dragi este cea mai importanta, asa ca ia mereu in calcul optiunea de a apela la un specialist.

Specialistii sunt persoane calificate si competente care te pot ajuta si care cunosc cauzele posibilelor defectiuni pe care le-a suferit plita pe gaz sau orice fel de masina de gatit.

Unele probleme (minore) pot fi rezolvate si de acasa, de unul/una singur/a, insa atunci cand ne aflam in situatii pe care simtim ca nu le putem controla, mai bine apelam la ajutorul unei persoane care poate.

Specialistii de reparatii plite pe gaz sunt prima solutie la care ar trebui sa te gandesti, dar daca totusi intampini una dintre problemele de mai jos au doresti sa previi eventualele defectiuni, iata ce ai putea face.

  1. Daca s-a stricat aprinderea electrica. Daca ai aprindere piezo electrica, la doua maini (daca exista un buton separat pe langa butonul de control al arzatorului, pe care trebuie sa apesi concomitent pentru a porni plita) sansele ca acest tip de aprindere sa se defecteze sunt foarte mari. In general, majoritatea producatorilor estimeaza durata de viata a unui astfel de sistem de aprindere la 1000 de aprinderi pe arzator. Dupa care toate instalatia de aprindere piezo electrica trebuie schimbata, interventie ce costa in general ca o plita incorporabila noua. Cu alte cuvinte trebuie schimbata. Daca aprinderea se face pe buton (daca se face la o singura mana), aceste sanse scad semnificativ, insa daca totusi nu se produce scanteia, cea mai des intalnita situatie este data de faptul ca zona de scanteie este murdara. Solutia acestei situatii este una destul de simpla: trebuie ca zona respectiva sa fie curatata, insa cu mare atentie.
  2. Daca s-a stricat sistemul de control al gazului natural. De acum cativa ani s-a introdus ca regula obligatorie dotarea tuturor plitelor incorporabile cu gaz cu supapa de siguranta, termocuplu. Supapa de siguranta previne acumularea de gaze in mod necontrolat in momentul in care s-a stins flacara sau nu s-a aprins deloc. Acest sistem este cel care duce la alimentarea plitei cu gaz. Daca sistemul de alimentare nu functioneaza corespunzator, plita nu porneste.

Se poate ca in urma unui soc mecanic sau neatentie aceasta supapa de siguranta sa se fi departat fata de arzator. Arzatorul nu mai reuseste sa incalzeaza supapa suficient si aceasta opreste automat gazul. Acest lucru se poate ajusta manual, insa cu atentie, pentru a nu rupe supapa. Aceasta ar trebui apropiata de arzator. Sau este posibil ca gazul din interiorul supapei, care ar fi trebuit sa se dilate, s-a evaporat din cauza unor pori. In acest caz, este necesar sa apelezi la un specialist in reparatii plite pe gaz, pentru ca necesita mai mult efort si precizie ca aceasta problema sa fie rezolvata de o singura persoana nespecializata.

Odata cu aparitia plitei de gaz in bucatarii, au crescut si riscurile pentru tine si membrii familiei tale. Exista astfel riscul aparitiei unor scapari de gaze care pot declansa explozii. Deci, daca ai simtit miros caracteristic de gaz in bucataria ta, nu aprinde nicio sursa de foc si nu incerca sa remediezi singur defectiunea, deoarece risti sa declansezi explozii si incendii urmate de pierderi iremediabile.

Tot ce trebuie sa faci este sa deschizi geamurile pentru a se face aerisirea incaperii si sa suni imediat la un specialist care se ocupa cu reparatii de plite pe gaze si care este pregatit cum trebuie pentru o astfel de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *