Ghivecele de flori reprezinta principala modalitate de amenajare a gradinii pentru a o transforma intr-o oaza de liniste si care sa va incante ochiul si sa va bucure sufletul. Pe langa aceastea, mai puteti folosi si alte elemente decorative cum ar fi felinarele, statuetele, fantani, piese de mobilier de gradina sau terasa. Este important cand amenajati un spatiu exterior, fie el balcon, terasa sau gradina, sa analizati binecat spatiu aveti la dispozitie si cu ce anume sa il utilati astfel incat sa obtineti un spatiu echilibrat, placut,aerisit, sa nu fie prea incarcat sau sa fie folosite elemente care nu se potrivesc.
Avand mai mult spatiu la dispozitie decat in interior, veti gasi in oferta de modele de ghivece de flori exterior si multe ghivece de dimensiuni mai mari, care sa va poata permite sa cultivati plante mai mari, insa de asemenea veti intalni si toate celelalte dimensiuni uzuale, astfel incat sa aveti flexibilitatea amenajarii spatiului dupa necesitati si dupa gust.
Materialele sunt la fel foarte diverse, de la plastic la lut, piatra, metal, rattan. Multitudinea de forme, marimi, culori si texturi in care acestea se gasesc va permite potrivirea tipului de ghiveci cu fiecare gen de planta pe care o doriti in spatiul exterior pe are il amenajati, si de asemenea aranjarii in spatiu a acestora pentru crearea de efecte vizuale interesante. Pentru un plus de savoare puteti folosi accesorii cum ar fi suporturi, sau obiecte ornamentale sin fier gen o bicicleta de exemplu, care sa sustina ghiveciul. Puteti folosi si ghivece pentru perete acolo unde aveti nevoie sa decorati un perete pentru a-i imbunatati aspectul estetic, sau ghivece pe care sa le puteti pune pe balustrade, decorandu-le si profitand de acest spatiu suplimentar . Veti intalni si modele de ghivece mai deosebite, care sa aiba sisteme de iluminare, sau, foarte util, care sa aiba implementate sisteme prin care sa se ude singure. Pentru efect vizual dar si pentru elementul practic, puteti folosi seturi de ghivece care se suprapun sub forma de turn, castigand astfel spatiu prin plantarea pe verticala, de asemenea udarea se poate face facil udand ghiveciul de sus iar apa sa curga pe rand si la celelalte.
Desigur, optiunea pentru alegerea tipului de material din care este facut ghiveciul de flori exterior depind si de considerentele estetice, dar si de buget, anumite materiale fiind mai scumpe, cum ar fi ceramica, metalul sau rattanul, plasticul fiind cel mai accesibil. De asemenea tineti cont si de greutatea materialului, si a ghiveciului per ansamblu, daca se impune sa il mutati frecvent in functe de soare sau se conditiile meteo, atunci va fi nevoie de un ghiveci cat mai usor. Sau, pentru ghivecele mari, puteti folosi platforme cu roti pentru o mutare mai facila.
Designul lor poate fi unul simplu, minimalist, sau din contra, unul elaborat, cu diferite modele si forme distractive si deosebite. Coloritul de asemenea poate fi in tonuri neutre, sau din contra cu culori vii, din cele mai variate. Puteti folosi combinat un ghiveci simplu, usor, impreuna cu o masca pentru ghiveci din piatra sau rattan care sa ofere un aspect rafinat si personalizat.
Dati frau liber imaginatiei, folositi culori vii, modele proaspete si moderne, astfel incat sa dati o nota de personalitate spatiului exterior. Porniti intoideauna de la planta care urmeaza a fi cultivata in ghivechi, si alegeti pe urma o marime a acestuia care sa se potriveasca, pentru cele cu radacini mari, si ghivecele vor fi mai mari. Pentru planetele curgatoare, ghivecele vor trebui sa fie inalte, sau sa fie puse pe un suport, sau soclu, ori sa fie agatate.