Notiuni ale cantaririi cu balante analitice

Atunci cand achizitionati balante analitice exista cateva notiuni de baza pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a va asigura ca luati la laborator o balanta precisa si exacta.

Evitati ‘inceputul rece’

In conditiile meteorologice din tara noastra nu pornim un dispozitiv electronic imediat ce l-am introdus dintr-un mediu rece intr-unul cald, pentru ca nu va functiona corect, nu-I asa? Balantele analitice au si ele nevoie de timp pentru a se ‘incalzi’, uneori chiar si de cateva ore. Tehnicienii pot sa puna balantele analitice in stand-by ori sa le inchida complet daca trebuie mutate dintr-un loc in altul, mai ales cand vine vorba de diferente de temperatura a mediului.

Notiuni de marimi standard

Odata ce o unitate de masura standard a fost plasata pe taler, aceasta nu ar trebui variata prea mult. Schimbarea unitatilor de masura se numeste cantarire dinamica, dar aceasta tehnica poate duce la erori de afisaj.  Pentru a evita afisajul gresit, eliberati talerul, introduceti o alta masura standard si apoi cantariti. Unele modele de balante analitice  pot sa se autocalibreze in aceasta tehnica de cantarire dinamica, dar acestea sunt in special modele de generatie noua.

Pastrarea corecta

250-balante-analitice-seria-xa-4yfDupa ce ati terminat de cantarit, eliminate greutatile. O incarcatura permanenta nu trebuie niciodata permisa pe talerul balantei. Procedura de curatare corecta a instrumentului de cantarire include imediata eliberare a talerului, atat de greutati cat si de eventualele substante ce s-au scurs pe parcursul cantaririi.

Optiuni de calibrare a balantelor analitice

De cele mai multe ori calibrarea balantelor analitice este fie interna, fie externa. Cea interna este de preferat, dar pentru a fi corecta 100%, modelul balantei analitice trebuie sa fie cat mai recent, in asa fel incat tehnologia folosita sa dea rezultatele cele mai bune.

Balantele cu calibrare exterioara

Daca bugetul este limitata, atunci balantele cu calibrare exterioara sunt mai ieftine decat cele cu calibrare interna, cu performante la fel de bune. Modelele cu calibrare exterioara au nevoie de un test inainte de achizitionare. Acest test este necesar pentru a observa marja de eroare a balantei. Aceasta marja este impartita pe categorii recunoscute international – de la E1- cea mai precisa, pana la M3 cea cu erori mai mari.  Acest teste este necesar si se bazeaza pe marja de eroare afisata la fiecare cantarire. Testul de cantarire ar trebui sa fie cat de aproape se poate de capacitatea maxima a balantei. Spre exemplu daca capacitate maxima a unei balante este de 82 de grame, testul ar trebui efectuat cu o greutate de 50 de grame, lasand astfel loc pentru marja de eroare.

Recalibrarea balantelor cu calibrare exterioara este relative simpla, desi poate lua ceva timp. Nu este nevoie de nicio interventie interna, ci trebuie doar sa urmati instructiunile ce insotesc balanta, care sunt simple si trebuie doar sa faceti un test de cantarire sis a selectati calibrarea din panoul de control al balantei. Balanta se va ajusta singura, si calibrarea va fi gata. Aveti grija la frecventa cu care recalibrate o balanta, la conditiile de depozitare si utilizare, precum si la respectarea standardelor de cantarire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *